Lichamelijke en emotionele oorzaken van een tenniselleboog: Pijnvrij bewegen met Manuele Therapie.

Een tenniselleboog is een aandoening die pijn geeft aan de buitenkant van de elleboog. Het wordt meestal veroorzaakt door overbelasting van de pezen en spieren die betrokken zijn bij het strekken en draaien van de pols. Het kan een erg hardnekkige blessure zijn waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt. Daarom is het belangrijk om bij de behandeling van deze pijnklacht verder te kijken dan alleen de elleboog zelf. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de tenniselleboog. Het heeft in ieder geval weinig met tennis te maken.

Symptomen van een tenniselleboog

Wat zijn de belangrijkste symptomen die erop wijzen dat je last hebt van een tenniselleboog?

  • Pijn en gevoeligheid aan de buitenkant van de elleboog.
  • Het kan zijn dat die pijn ook uitstraalt naar de onderarm en pols.
  • Zwakte in de hand of pols, je mist bijvoorbeeld kracht bij het optillen van dingen zoals de waterkoker.
  • De pijn wordt erger bij specifieke bewegingen, zoals iets oppakken, draaien, knijpen of uitwringen.

Wat is de oorzaak van een tenniselleboog?

Waardoor ontstaat nou zo’n tenniselleboog? Het is een blessure die vaak voorkomt bij mensen die nooit tennis spelen. Ik vind dat je verder moet kijken dan alleen de locatie van de pijn. Dit is namelijk de plaats waar het symptoom zich bevind, maar niet de plaats waar het probleem ontstaat. Je kunt de oorzaken van een tenniselleboog onderverdelen in lichamelijke oorzaken en emotionele oorzaken.

Lichamelijke oorzaken van een tenniselleboog

Een tenniselleboog wordt gezien als een typische overbelastingsblessure. Waar je aan moet denken bij een overbelasting van de elleboog zijn vaak herhaalde bewegingen, zoals tillen, sleutelen, typen of doekjes uitwringen. Dit zijn bewegingen die, wanneer ze vaak herhaald worden, de pezen kunnen irriteren. Meestal ontstaat de overbelasting dus na heel erg vaak dezelfde soort beweging maken, wat op zichzelf niet perse een hele “zware” beweging is. Er kunnen kleine scheurtjes in de pezen ontstaan door vaak herhaalde belasting. Heel soms ontstaat een tenniselleboog na een eenmalige, zwaarder overbelastingsmoment. Zoals wanneer je op een lullige manier iets getild hebt waarbij je houding niet optimaal was, of wanneer je net te hard geknepen hebt in bijvoorbeeld een snoeischaar. Het heeft dus niet perse iets met tennis te maken en het is eigenlijk meer een blessure van spieren van de hand en pols dan van de elleboog zelf. De pezen van die handspiertjes hechten echter wel aan ter hoogte van de elleboog, waardoor ze op die plaats klachten kunnen geven. Tot slot ben ik ook van mening dat er gekeken moet worden naar hoe de rug en schouders functioneren.

Emotionele oorzaken van een tenniselleboog

Een overbelastingsblessure ontstaat niet altijd doordat je je polsen teveel of te zwaar belast. Een overbelasting kan ook ontstaan doordat de belastbaarheid van binnenuit lager is dan normaal. Hierbij speelt je voedingstoestand natuurlijk een rol, of je voldoende water drinkt en of je goed slaapt. Want als je niet genoeg bouwstoffen binnen krijgt of niet genoeg / slecht slaapt… Dan heeft dat een negatieve invloed op je belastbaarheid. Maar ook emotionele blokkades zorgen voor een lagere belastbaarheid van binnenuit.

De ellebogen staan voor “open staan” en in ontspanning kunnen ontvangen en hier geen weerstand tegen bieden. Je kent de uitspraak wel “iets met open armen ontvangen”. Het gaat over open staan voor nieuwe ideeën, nieuwe kansen, nieuwe levensavonturen en jezelf hier niet in beperken.

Met open armen ontvangen - De emotionele oorzaak van een tenniselleboog.

De ellebogen staan in contact met het onderste gedeelte van je rug. Een samenwerkende eenheid die staat voor veiligheid, zelfverzekerdheid, zelfbescherming. Gezonde ellebogen zorgen voor productief en soepel werken. Ze staan symbool voor het ontspannen en op een natuurlijke manier, vanuit een zelfverzekerd gevoel een bepaalde verantwoordelijkheid op je nemen (voor jezelf en voor mensen die wat minder bekwaam zijn op een bepaald vlak dan jij).

Wanneer je bang bent voor nieuwe ervaringen en een beetje een wantrouwende houding hebt naar de buitenwereld, of het gevoel hebt dat je vast zit in een situatie en daar niet uit weg kan, dan kun je last krijgen van je ellebogen. Je wil misschien teveel, of je doet iets wat eigenlijk niet goed voor je is. Je zult dan moeten loslaten en jezelf er niet langer tegen verzetten…

Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Waarom verzet ik mezelf tegen de veranderingen die nodig zijn?
  • Voel ik me nog ergens onzeker over en heb ik het gevoel dat ik mezelf moet bewijzen?
  • Hou ik me nog vast aan bepaalde ideeën, traditionele theorieën en weiger ik hier vanaf te stappen? (Ook al zijn er duidelijke signalen dat er dingen anders moeten)

Forceren heeft geen zin. Leef en handel niet vanuit gewoonten, verwachtingen of naar de normen van anderen, maar luister naar wat jouw eigen innerlijke stem wil vertellen. Ga meer doen wat je wilt in plaats van “doen wat moet”.

Hoe wordt de diagnose “tenniselleboog” gesteld?

De diagnose kan gesteld worden door de huisarts, of door je fysiotherapeut. Wanneer je bij mij in de praktijk komt doe ik een lichamelijk onderzoek. Ik ga testjes doen die jouw herkenbare pijn uitlokken. Dit noemen we provocatietesten / weerstandstesten. Dat klinkt heel naar, maar is belangrijk om te kunnen bepalen welke behandeling jou het beste gaat helpen. Ik doe verschillende testjes om te differentiëren, om te kunnen bepalen welke spier verantwoordelijk is voor jouw pijn. Daarnaast check ik ook jouw wervels, schouderbladen, schouders, bovenarmen.

Alles wat je moet weten over de behandeling van een tenniselleboog

De voorkeur voor het behandelen van tenniselleboog gaat natuurlijk uit naar een conservatieve behandeling. Dat wil zeggen dat we voor een behandelwijze kiezen waarbij geen operatieve ingrepen of invasieve technieken worden toegepast. Bij een conservatieve behandeling richten we ons op het stimuleren van het natuurlijke herstel van het lichaam. Fysiotherapie, Manuele therapie en NEI therapie vallen onder conservatieve behandelmethoden.

Wat kun je zelf doen bij een tenniselleboog?

  • Relatieve rust. Dit houdt niet in dat je niks gaat doen. Relatieve rust betekent het aanpassen van je activiteiten. Je gaat de bewegingen die de pijn verergeren tijdelijk vermijden om de aangedane pees wat rust te gunnen.
  • IJs: Wanneer je blessure hoog reactief is, dat wil zeggen dat de minste of geringste beweging al pijn geeft, misschien ervaar je zelfs pijn in rust en merk je zwelling en eventueel roodheid rondom de buitenkant van je elleboog. Dan kan het nuttig zijn om een ijsklontje te pakken, deze in een zakdoek te doen en hiermee zo’n 10-15 minuutjes de pijnlijke plek te masseren om de zwelling te verminderen.
  • Pijnstillers nemen kan, maar liever niet. Je kunt beter je natuurlijke pijngrens respecteren en zo min mogelijk chemische medicatie tot je nemen. Anderzijds is een goede nachtrust ook erg belangrijk, dus wanneer je ’s nachts wakker ligt van de pijn kan het toch nuttig zijn om Paracetamol of NSAID’s (zoals ibuprofen) te nemen om te helpen bij het bestrijden van de pijn.
  • Brace of band: Een elleboogbrace kan de druk wegnemen van de pezen. Neem eerst even contact met mij op voor passend advies. Er zijn namelijk verschillende soorten braces op de markt. Je kunt ze zelf eenvoudig online aanschaffen.

Waar kun je hulp van een fysio / manueeltherapeut bij gebruiken?

  • Bij het ondersteunen van je herstel door middel van myofasciale technieken. Dit zijn behandelmethoden om de doorbloeding en conditie van de spieren, pezen en het bindweefsel te verbeteren. Denk hierbij o.a. aan massage en cupping.
  • Bij het doen van de juiste oefeningen voor optimaal herstel én het voorkomen van een terugval. Speciale oefeningen zijn nodig om de belastbaarheid van de pezen te verbeteren.
  • In sommige gevallen kan Shock-wave therapie helpend zijn, maar dit is geen must. Hier kan ik jou niet mee helpen, want ik beschik niet over een shock-wave apparaat.

Tot slot

Herken jij bij jezelf (ook) een emotionele oorzaak van de klachten? Dan is het een goed idee om ook een keer een NEI consult te doen om te achterhalen waar jouw weerstand zit en dit los te halen uit je systeem. Wat ik je verder nog mee wil geven is om voorzichtig te zijn met corticosteroïden injecties die soms aangeboden worden als zijnde een “quick fix”. Meestal helpen ze niet, of maar heel even en op de lange termijn is het niet goed voor de kwaliteit van je peesweefsel. De oudere versie van jezelf zal je dankbaar zijn dat je je hiervan bewust was.

Op het gebied van preventie is het belangrijk om je spieren en pezen in conditie te houden, ook nadat je volledig hersteld bent van je blessure. Hoe je dit doet bespreken we in de praktijk. Daarnaast is het belangrijk dat je werkplek ergonomisch ingericht is. Dat houdt o.a. in werken op de juiste hoogte, de juiste afstand, een aangepaste muis of gebruik maken van goed gereedschap,  letten op je techniek etc.

Heb jij al een hele tijd last van pijn aan de buitenzijde van je elleboog en onderarm? Wil het maar niet vanzelf herstellen? Neem gerust contact op of maak direct een afspraak via de button en dan zie ik je wel verschijnen!