Hoofdpijn: Oorzaken en Oplossingen

Helemaal klaar met hoofdpijn? Lees in dit artikel welke soorten hoofdpijn er zijn en hoe je erachter komt welke behandeling jou kan helpen om je hoofdpijnklachten te verbeteren.

Volgens de International Headeache Society (IHS) bestaan er meer dan 200 verschillende soorten hoofdpijn. De International Classification of Headache Disorders ICHD III heeft ze onderverdeeld in 13 categoriën.

Je begrijpt dat wanneer er zoveel verschillende soorten zijn, er niet 1 oplossing bestaat die al die soorten hoofdpijn kan genezen.

Dit zijn de 13 categorieën waarin de verschillende soorten hoofdpijn zijn opgedeeld:

 

  1. Migraine
  2. (Spier)spanningshoofdpijn
  3. Hoofdpijn als gevolg van bepaalde stoffen. Denk aan medicijnen, troep wat in spuitbussen zit, niet-natuurlijke parfums, geurkaarsen etc.
  4. Hoofdpijn als gevolg van homeostatische verstoringen. Als je bv. te weinig water gedronken hebt, slaaptekort, last van je hormonen etc.
  5. Hoofdpijn als gevolg van iets aan de nek, ogen, oren, neus, holtes, tanden, mond of andere structuren van het gezicht of hoofd.
  6. Trigemino-autonome cephalgieën (TAC), daar valt clusterhoofdpijn ook onder.
  7. Inspanningshoofdpijn
  8. Hoofdpijn als gevolg van trauma (bv. whiplash na een ongeval)
  9. Vasculaire aandoeningen (dit wil zeggen dat je iets mankeert aan je bloedvaten)
  10. Niet-vasculaire intracraniale pathologie (een aandoening binnenin je schedel die niet met je bloedvaten te maken heeft)
  11. Hoofdpijn als gevolg van een infectie (virus of bacterie, een flinke verkoudheid)
  12. Hoofdpijn als gevolg een psychiatrische stoornis
  13. Neuralgie en neuropathie (zenuwaandoeningen)

De oorzaak als oplossing?

Soms weet je wel waar de hoofdpijn vandaan komt en dan is de oorzaak ook de oplossing. Als je te weinig water gedronken hebt, moet je meer water drinken. Als je te weinig of slecht geslapen hebt, is een dutje doen of vroeg naar bed gaan de oplossing. Maar als je al langere tijd met hoofdpijn rondloopt, is het goed om te onderzoeken welke soort hoofdpijn je hebt. Wellicht ben je al bij de huisarts geweest of misschien zelfs ook bij de neuroloog. Konden zij jou niet verder helpen? Lees dan nu verder. Er is meer mogelijk dan je in eerste instantie zou denken!

Manuele Therapie bij Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is heel goed behandelbaar d.m.v. Manuele Therapie. Dit is een hoofdpijnsoort wat voelt als een doffe, drukkende pijn die meestal aan beide kanten van het hoofd voorkomt. Spanningshoofdpijn ontstaat vaak door stress, spanning in de spieren van de nek, schouders of hoofd, door een slechte houding, vermoeidheid of overbelasting. Ontspanningsoefeningen, massage en het verbeteren van de houding geven meestal al op korte termijn een goede verbetering van de klachten.

Wanneer actieve triggerpoints in de nekspieren of een blokkade van de beweeglijkheid van een nekwervel zorgt voor uitstralende pijn spreken we van cervicogene hoofdpijn. Er is dan echt een disfunctie in de nek die zorgt voor uitstraling naar bijvoorbeeld de achterzijde van je hoofd, de slapen of naar de ogen. Deze pijn zit meestal aan één kant en kan soms wel wisselen. Dan weer links, dan weer rechts.

NEI Therapie als oplossing voor hoofdpijn

Wanneer je echt geen idee hebt wat de oorzaak is van je hoofdpijn en je het gevoel hebt dat je in het reguliere circuit van het kastje naar de muur gestuurd wordt, kunnen we door middel van NEI therapie nóg net een stukje verder gaan in het behandelen van hoofdpijn. Je eigen onderbewustzijn weet namelijk precies wat er dwars zit.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je al 5 jaar last van hoofdpijn hebt, wat bv. na een zwangerschap ontstaan is. Of na een pittige periode waarbij je regelmatig korte of onrustige nachten had of na een periode die om een andere reden stressvol is geweest. Dit kan een trigger geweest zijn van een oude pijn die nog veel verder terug gaat op de tijdlijn. Bv. een emotie die je niet goed verwerkt hebt in de eerste 8 jaar van je leven, of die door de scheiding van je ouders ontstaan is. Misschien heb je de lat heel hoog gelegd voor jezelf tijdens je studie… Ookal is de klacht “nog maar” een aantal maanden of jaren aanwezig, waarschijnlijk is er een oude pijn opnieuw getriggerd die je systeem blijkbaar niet kan loslaten/verwerken waardoor de druk in je hoofd hoog is.

Vroeger als kind waren we wat zorgelozer. Hoe groter je wordt, hoe meer je meemaakt in je leven. Dit hoeven niet altijd meteen heel heftige dingen te zijn (trauma, misbruik) maar het kunnen wel gebeurtenissen geweest zijn die ervoor gezorgd hebben dat je minder vanuit je gevoel en meer in je hoofd bent gaan leven. Soms is het nou eenmaal ‘veiliger’ om je gevoel (deels) uit te schakelen en vanuit je mind beslissingen te maken. Misschien is er iets verandert in je leven waardoor je meer verantwoordelijkheid bent gaan dragen. Ben jij meer voor je ouders gaan zorgen, in plaats van je ouders voor jou. Of ben je jezelf verantwoordelijk gaan voelen voor het welzijn en geluk van je ouders terwijl dat helemaal niet jouw taak is. Het kan van alles zijn. Je hoeft hier zelf niet naar te gaan graven of hard over na te denken wat het is. En dat is nou net de kracht van NEI. Je onderbewustzijn geeft aan wat prioriteit heeft om gezien te worden. Het komt tijdens het consult vanzelf omhoog, zonder dat je daar hard je best voor hoeft te doen.

Van “Ik zit teveel in mijn hoofd” naar ontladen en innerlijke rust.

Een jong kind gaat huilen wanneer er iets onprettigs gebeurt. Dit is ontladen. Hoe ouder je wordt, hoe vaker je dit gaat onderdrukken. Als puber zijnde vind je het natuurlijk echt niet stoer om te huilen, dus probeer je dit zoveel mogelijk te onderdrukken. Soms kun je dan alsnog op een later moment ontladen, wanneer je bv. alleen op je kamer bent. Maar als je gewend bent om gewoon altijd maar door te gaan en jezelf aangeleerd hebt dat je met positief denken ook wel verder komt… Dan kom je dus steeds meer in je hoofd terecht.

Vaak kun je je niet bewust herinneren welke gebeurtenis en nu precies voor gezorgd heeft dat jij nu met die hoofdpijnklachten rondloopt. En dan is NEI dus een hele prettige manier om dit op te sporen en los te koppelen. Zodat je systeem kan loslaten en de druk in je hoofd daalt.

Het nadeel van paracetamol

Let een beetje op dat je niet te snel naar een pilletje grijpt. Mensen die te vaak medicatie gebruiken hebben namelijk meer kans op het ontwikkelen van chronische migraine. En jaaa, paracetamol telt ook mee als medicatie!!

Een effectieve manier om hoofdpijn te verminderen

Wil je echt een duurzame oplossing voor je klachten? Niet alleen korte termijn resultaat, maar ook iets wat zorgt voor minder hoofdpijn op de lange termijn? Ben je het hartstikke beu dat die hoofdpijn jou zo belemmert? Maak dan een afspraak voor Manuele therapie en/of NEI!

I’m not here to fix you. I’m here to help you fix yourself.