Heb je wel eens last van (stekende) pijn op je borst? Het eerste waar je aan denkt is waarschijnlijk je hart. Het is dan ook verstandig om dit altijd te laten controleren bij de dokter. Maar wat als de dokter zegt dat er met je hart en longen niks mis is? De pijn is daarmee nog niet opgelost. In dit artikel vind je andere mogelijke oorzaken van de pijn op je borst en hoe je hiervan af komt.
Lichamelijke oorzaken
Syndroom van Tietze
Een mogelijke oorzaak van pijn op de borst is het syndroom van Tietze. Deze aandoening wordt vaak niet herkend of verkeerd gediagnosticeerd. Artsen richten zich in eerste instantie natuurlijk op het uitsluiten van levensbedreigende aandoeningen zoals hartproblemen, longziekten of problemen met de maag en darmen zoals reflux (opkomend maagzuur). Dit geeft eerder een brandend gevoel achter het borstbeen terwijl Tietze vaker stekende pijn geeft.
Pijn op de borst komt ook vaak voor bij stress of angst. Daardoor kan het syndroom van Tietze soms worden afgedaan als iets wat tussen je oren zit. Stress kan de symptomen van Tietze verergeren. De fysieke component van de klachten wordt dan soms over het hoofd gezien. Er is geen specifieke test of bloedonderzoek waarmee het syndroom van Tietze kan worden vastgesteld. Het woord ‘syndroom’ geeft al aan dat het een beetje vaag is. Het wordt een syndroom genoemd omdat men alleen weet wat de symptomen zijn, maar er geen duidelijke onderliggende (lichamelijke) oorzaak bekend is.
Hoe weet je of je het syndroom van Tietze hebt?
- Laat lichamelijke onderzoek doen door een arts, fysio- of manueeltherapeut. Je kunt natuurlijk ook bij jezelf voelen of er zwelling en pijnlijke drukpunten zitten ter hoogte van de overgangen van ribben naar borstbeen.
- Laat bij een arts andere oorzaken van pijn op de borst eerst uitsluiten. Het is belangrijk om eerst te controleren of jouw hart, longen, maag en darmen ok zijn.
Waarom is een goede diagnose stellen zo belangrijk?
- Om een hoop onnodige onderzoeken te voorkomen, zoals het herhaaldelijk maken van scans en foto’s. Kost een hoop geld en het brengt je niets verder.
- Om angst- en paniekaanvallen te voorkomen, want door pijn op de borst is het niet gek dat je bang bent voor ernstige hart- of longproblemen. Het syndroom van Tietze is gewoon een nare aandoening aan botten en spieren. Vervelend, maar niet heel ernstig dus. Wel iets waar je graag vanaf wilt!
- Om onnodig medicijngebruik te voorkomen. Een verkeerde behandeling komt regelmatig voor, denk aan het gebruik van medicijnen voor opkomend maagzuur. Deze chemische rommel wil je natuurlijk liever niet in je lijf hebben.
Costochondritis
Costochondritis is een andere aandoening van het kraakbeen van de ribben. Bij het syndroom van Tietze is er sprake van zwelling van het aangetaste kraakbeen. Bij costochondritis is dat niet het geval.
Emotionele oorzaken
Stress heeft een directe en indirecte invloed op het syndroom van Tietze en andere vormen van pijn op de borst. Stress en emotionele blokkades zorgen voor:
1. Spier- en kraakbeenspanning
Stress, angst of verdriet veroorzaken vaak spierspanning in het lichaam, vooral in het gebied rond de nek, schouders en borst. Dit verhoogt de druk op het ontstoken kraakbeen en kan de pijn verergeren. Mensen die langdurig gespannen ademhalen (bijvoorbeeld oppervlakkig of snel) kunnen meer spanning ervaren in de borstkas.
2. Verergering van ontstekingen
Chronische stress of oude onverwerkte emoties activeren het immuunsysteem en verhoogt de ontstekingsniveaus in het lichaam.
3. Angst en pijnversterking
Angstige gedachten, vooral over mogelijke hartaandoeningen, kunnen ervoor zorgen dat je meer pijn ervaart. Dit komt doordat stresshormonen zoals cortisol en adrenaline het zenuwstelsel gevoeliger maken voor pijnsignalen. Je komt in een soort over alert standje.
Wat is de emotionele (spirituele) betekenis van pijn op de borst?
Het thema ‘zelfacceptatie’ speelt vaak een rol bij dit soort klachten. Het hartchakra bevind zich in het borstgebied en is het centrum van liefde, compassie en verbinding. Het helpt je om niet zo streng te zijn naar jezelf (zelfliefde) en om liefde te geven aan anderen én te kunnen ontvangen. Daarnaast gaat het over jezelf en anderen vergeven. Thema’s als eenzaamheid of een gesloten hart, een muurtje om je hart hebben horen bij een verstoring in het hartchakra.
Hoe kom ik van die pijn op mijn borst af?
Hoe kun je de stress en Tietze samen aanpakken? Hoe kun je zowel de emotionele oorzaak van de pijn, als de fysieke pijn oplossen? Hier zijn enkele tips:
- Ademhalingsoefeningen
- Oefeningen voor lichamelijke ontspanning
- NEI Therapie
- Ontstekingsremmende voeding
- Fysio, Manuele therapie en Massage
1. Ademhalingsoefeningen
Leer technieken om te zakken van een hoge oppervlakkige borstademhaling naar een diepe ontspannen buikademhaling. Wanneer je een hoge en oppervlakkige borstademhaling hebt, staat je zenuwstelsel in de fight-flight-freeze stand. Dit is de actie stand van je zenuwstelsel. Een diepe, ontspannen buikademhaling zorgt ervoor dat je zenuwstelsel in de rest & digest stand komt. Dit is het standje van je zenuwstelsel waarin je je relaxed voelt en je lichaam kan herstellen. Het is dus belangrijk om je ademhaling te vertragen om de spanning in je borst te verminderen. Je kunt hiervoor gebruik maken van geleide meditaties op Spotify. Heb je liever 1:1 begeleiding? Dan kan ik je hiermee helpen in de praktijk.
2. Oefeningen voor lichamelijke ontspanning
Er zijn een aantal oefeningen die je kunt doen om de spierspanning in je borst te verminderen en de belasting op het kraakbeen verlagen. Ik help je graag in de praktijk met het uitleggen, demonstreren en begeleiden van deze oefeningen. Het zijn fijne oefeningen om aan het einde van de dag te doen. Ze zorgen voor rust in je hoofd en ontspanning in je lijf.
3. NEI Therapie
NEI Therapie heeft al veel mensen geholpen om angst en negatieve gedachten rond de pijn te verminderen. Dit kan een belangrijke stap zijn om uit de vicieuze cirkel van stress en pijn te komen. De NEI methode gaat ervanuit dat achter 95-98% van alle klachten een emotionele oorzaak zit. Vaak al in de kindertijd ontstaan, die op een later moment in je leven getriggerd worden. Pijn op de borst waarbij het hart en de longen gewoon ok zijn, komt vaak voor bij mensen tussen 20 en 40 jaar. We zien dan vaak emotionele blokkades op hart en/of longen of een disbalans in het hartchakra. Als de chakra’s in balans zijn, kan de energie vrij door je lichaam stromen. Is je hartchakra niet in balans, dan stagneert het ter hoogte van het borstgebied.
4. Ontstekingsremmende voeding
Voedingsmiddelen zoals vette vis en groene bladgroenten en kruiden zoals kurkuma, kaneel, gember kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen. Voldoende water drinken is hierbij ook erg belangrijk! Daarnaast is een omega 3 supplement aan te raden. De balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren speelt een belangrijke rol bij ontstekingsprocessen in het lichaam. In ons westerse voedingspatroon zit helaas teveel omega 6 en te weinig omega 3. Wie redt het nu om minimaal 3-4x per week vette vis te eten? Ik niet in elk geval! Een hoge omega 6 t.o.v. omega 3 inname wordt in verband gebracht met een verhoogde ontstekingsreactie, wat kan bijdragen aan chronische ziektes zoals reumatoïde artritis. Voorkomen is beter dan genezen…
5. Fysiotherapie, Manuele Therapie & Massage
Fysiotherapie / Manuele Therapie kan helpen om je houding te verbeteren en de druk op je borst te verlagen. Een fysio- en manueeltherapeut weet precies welke spieren je beter wel of niet kunt trainen of stretchen. Daarnaast zijn er verschillende massage technieken die triggerpoints en bindweefselverklevingen aanpakken en spierspanning kunnen verlichten.
Tot slot
Pijn op de borst kent vele oorzaken, waar het syndroom van Tietze er één van is. Het is een complexe aandoening die fysieke én mentale uitdagingen met zich meebrengt. Stress speelt vaak een grote rol in het verergeren van je kachten, maar door de juiste technieken te gebruiken, kun je de vicieuze cirkel doorbreken. Luister goed naar je lichaam en zoek professionele hulp als dat nodig is. Werk aan een gezonde balans tussen lichaam en geest. Met de juiste aanpak kun je niet alleen de pijn verminderen, maar ook je kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren en voorkomen dat deze klachten steeds terug komen.
Een multidisciplinaire aanpak, met aandacht voor lichamelijke én emotionele factoren, kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose en het vinden van effectieve behandelingsstrategieën. Ook hierin blijkt de combinatie van Manuele Therapie en NEI weer een holistische totaalaanpak te zijn voor jouw klachten!
Ben je er zachtjes aan ook wel een beetje klaar mee? Maak dan nu een afspraak via de button als je graag van die pijn in je borst af wilt!