De emotionele boodschap achter pijn in de voet(en)

Achter 95-98% van alle lichamelijke klachten schuilt een emotionele oorzaak. In dit artikel komt de voet aan bod. De fysieke functie van de voeten zijn natuurlijk het dragen van je lichaam, steun, staan, lopen. Ze brengen je lichaam in contact met de grond. Het thema “aarden” speelt vaak een rol bij klachten aan de voeten. Wanneer iets getroffen wordt door de bliksem en het contact maakt met de aarde, dan vindt er ontlading plaats. En dat geld voor ons ook. Wanneer we spanning opbouwen en niet goed geaard zijn, dan kunnen we onze spanning niet goed kwijt en houden we dit dus vast. Daardoor kun je overbelast raken of overprikkeld. Mensen die last hebben van hooggevoeligheid zullen dit herkennen.

Aarden Grounding

 

Spanning loslaten, ontspannen en opladen

Wanneer je niet goed geaard bent en je spanning dus niet goed kunt ontladen, is het ook lastiger om je batterijtje op te laden. Je zult merken dat je constant het gevoel hebt dat je ‘aan’ staat, dat je veel in je hoofd zit en dat je je juist onrustig voelt op het moment dat je een poging doet om te ontspannen. Je hebt letterlijk geen rust in je kont voor yoga, meditatie of om een boekje te lezen en even lekker te chillen met een kop thee op de bank. Om te kunnen opladen, zul je dus altijd eerst moeten ontladen.

Hooggevoeligheid, draagkracht en stevig in je schoenen staan

Emotioneel gezien staat de voet dus voor goed geaard zijn en stevig in je schoenen staan. Je stabiel voelen en zeker van jezelf zijn, zodat je alle situaties kunt dragen. In de praktijk test ik dit ook altijd even, hoe stevig jij op je voeten staat en dat zegt iets over hoe groot jouw draagkracht is in het leven.

Klachten aan je voeten weerhouden je ervan om je vrij te bewegen. Je kunt weerstand ervaren om een stap vooruit te gaan en de behoefte hebben om te blijven staan waar je nu staat of te blijven hangen in het verleden. Wanneer je niet goed geaard bent en hooggevoeligheid ervaart, ben je snel overgevoelig voor vanalles en nog wat. Dat kan overgevoeligheid zijn voor licht, geluid, voeding, medicatie, prikkels. Maar ook voor de (negatieve) energie van andere mensen. Je vindt het dan lastig om te voelen wat van jou is en wat van de ander is en je dus bij de ander mag laten. Het kost moeite om dichtbij je eigen energie te blijven en anderen kunnen makkelijk hun shit bij jou neerleggen.

Stappen zetten vs. afwachtend zijn

Je voeten gaan over stappen zetten. Zijn er op dit moment stappen die je mag gaan zetten? Knopen die je door mag gaan hakken? Of neem je misschien de verkeerde stappen op dit moment, wat eigenlijk niet zo bij jou past? Loop je op het juiste pad, jouw eigen levenspad of heb je het gevoel dat je het pad loopt dat iemand anders voor jou uitgestippeld heeft? Misschien wil je lichaam aangeven dat je een andere richting in mag slaan.

Bij deze deel ik een (stukje) van een casus van een vrouw met pijn aan de rechtervoet. Manueel gezien waren er geen bijzonderheden, geen mobiliteitsbeperkingen of spierproblemen o.i.d. Maar ze had wél pijn. Dus gingen we met NEI aan de slag en stelden onszelf de vraag:

“Wat is de boodschap achter de klachten in de rechtervoet?”

Waarbij de volgende emotionele blokkades naar voren kwamen:

Huidig plaatje (wat er op dit moment speelt): afwachtend zijn in relatie tot geld dat je wilt hebben. Dit was heel herkenbaar, want ze had Bitcoin gekocht en zat constant haar telefoon te checken of haar geld al meer waard geworden was. Daarnaast was ze ook afwachtend m.b.t. het vinden van woonruimte. Ze wacht al jaren tot er een betaalbaar huis op haar pad komt en ze heeft het gevoel dat ze hier geen invloed op heeft, dat ze hiervoor zelf verder geen stappen kan zetten om dit sneller waar te maken – wat natuurlijk ook heel begrijpelijk is en frustrerend kan zijn in de huidige markt. Ze herkende de emotionele blokkade ook op het gebied van moeder worden. Ze is afwachtend tot ze het gevoel heeft hier klaar voor te zijn maar vraagt zich ook sterk af of dit gevoel überhaupt ooit gaat komen.

De originele emotionele blokkade zat op 3 jarige leeftijd. Dit is de allereerste keer dat de emotie gevoeld is, maar niet goed verwerkt is waardoor deze nu weer opnieuw getriggerd wordt. Dit onderscheidt NEI therapie van andere therapiesoorten. Waar je bij andere therapiesoorten kunt gaan tot waar je het je kunt herinneren, kun je met NEI meteen tot de kern komen. Angst voor verandering is op 3 jarige leeftijd opgeslagen in het psycho-energetisch geheugen van haar cellen.  Ze gingen toen voor het eerst verhuizen en dat kan voor een jong kind best een ingrijpende verandering zijn. Het is de leeftijd waarop je zindelijk wordt, en als er dan veranderingen plaats vinden waarbij je je veilige thuis moet verlaten kan dat spanning met zich mee brengen en vast zetten in je systeem.

Deze blokkades hebben we losgekoppeld uit haar systeem, en vervolgens mochten we een nieuwe hulpvraag formuleren:

“Ik beschik over veel daadkracht om het geld binnen te halen dat ik wil hebben om mijn droomhuis te kunnen manifesteren”.

Daadkracht was sowieso wel een dingetje, ook om af te vallen bijvoorbeeld. Ze weet wat ze moet doen, maar ze doet het niet. Excuses winnen het steeds.

Daadkracht tonen en aarden

Op deze nieuwe hulpvraag mochten we als eerst aan de slag met het werkmodel “aarden” – deze vrouw was slechts 12% geaard en dus veel in haar hoofd en weinig in contact met haar lichaam. Daardoor kon ze ook niet goed voelen wat haar lichaam vroeg aan voedingstoffen en wanneer ze genoeg had gegeten.

Een karakterstructuur zorgde voor een belemmering. Karakterstructuren ontstaan door opeenstapeling van vaak negatieve gebeurtenissen in je kindertijd naar aanleiding van een onvervulde behoefte die je hebt. Het woord karakterstructuur komt van het Griekse woord ‘charassein’ dat inkrassen betekent. Het zijn letterlijke krasjes die ontstaan op jouw pure ziel. Hier zal ik ook ooit nog wel eens een aparte blog over schrijven. Als ik hier nu teveel over uitweid dan wordt dit verhaal langer dan de bedoeling is.

De karakterstructuur “De Presteerder” was degene die prioriteit had om gezien te worden. De presteerder stelt hoge eisen aan zichzelf en de omgeving. Op dit moment zat er een emotionele blokkade van boosheid vast op de lever. Deze was heel herkenbaar! Ze is een manifestor (Human Design) en haar not-self thema is boosheid. Ze was een beetje boos-achtig op mensen waarmee je geen afspraken kunt maken of die hun afspraken niet nakomen, ze was boos op mensen die vast zitten in de slachtofferrol en alles en iedereen de schuld geven van hun problemen maar niet naar zichzelf kijken. Ze was boos op zichzelf dat ze alle kennis in huis heeft wat betreft voeding, gezond leven en afvallen en toch lukte het haar niet om haar gedrag te veranderen. Ze was boos op haar vriend als ze zich niet gehoord voelde, ze was boos op de maatschappij, op de overheid, op de huizenmarkt…

En die boosheid, die uitte ze niet. Nee, ze hield het allemaal binnen en dat bouwde spanning op in haar lichaam. Wat ze niet goed kon ontladen…

Het originele plaatje van deze emotionele blokkade zat bij een vorige generatie. Het kan soms fijn zijn om je puzzeltje compleet te maken als je begrijpt waar de emotionele blokkade vandaan komt, maar loskoppelen kunnen we hem alleen bij de persoon zelf. Dus gingen we opzoek naar het triggerpunt in haar huidige leven en kwamen we uit bij de conceptie. Ze heeft de blokkade dus meegekregen in het psycho-energetisch geheugen van de zaadcel of eicel en is ermee geboren. Krachteloos was de blokkade die we mochten loskoppelen op de bloedsomloop. De puzzelstukjes begonnen op z’n plaats te vallen! Daadkracht, krachteloos… Wanneer je je als baby krachteloos hebt gevoelt is het lastig om op latere leeftijd daadkracht te tonen en de STAPPEN te zetten die nodig zijn om je doelen te bereiken. (Dit zie je ook vaak bij baby’tjes die blauw geboren werden of niet meteen begonnen te huilen na de geboorte).

De balans was verstoord. Teveel in haar hoofd, dromen over haar ideale toekomst. Te weinig in het hier en nu, te weinig actie, te weinig daadkracht om de stappen te zetten die er op dit moment nodig zijn om in het NU te leven.

Is het toeval dat de pijn zich in de rechter voet situeert? Ik denk het niet. De rechter lichaamshelft wordt aangestuurd door de linker hersenhelft. Dit is de mannelijke kant, de kant van het logisch beredeneren en jawel: daadkracht.

Luisteren naar je lichaam of luisteren naar de pijn?

We zijn snel geneigd om te denken dat ons lichaam ons tegenwerkt. Dat die pijn in je voet je ervan weerhoudt om stappen te zetten. Want eerlijk, wie heeft er nou zin om te gaan wandelen, hardlopen of sporten als je f*cking veel pijn in je poot hebt? Dit is zo’n voorbeeld waarbij je moet luisteren naar je lichaam, maar niet naar de pijn. Soms mag je jezelf een schop onder je kont geven om wat te gaan doen, ondanks dat je pijn voelt. De pijn zal vanzelf afnemen op het moment dat je bepaalde stappen zet.

Ik nodig je uit om je mindset eens om te draaien. Wat heeft die pijn in je voet je te vertellen? Wat wil die pijn je duidelijk maken? Trust me, je lichaam is er voor je, niet tegen je 😉

Naast deze blokkades waren er nog een aantal waar we mee aan de slag mochten. Dit lukte niet binnen 1 consult kan ik je vertellen. In totaal waren er 3 sessies voor nodig om alle blokkades op te sporen en los te koppelen.

Heeft dit verhaal je interesse gewekt en wil je ook met NEI aan de slag om te achterhalen wat je lijf je wilt vertellen? Maak dan nu je afspraak via de button.

Tot slot wil ik nog wat stappen met je delen die je nu alvast kunt zetten om beter te aarden. Dingen die je kunt doen om meer uit je hoofd en in je lichaam te zakken 😊

  • Op blote voeten lopen, bij voorkeur in het gras of op het strand, maar ook over kiezelstenen enzo werkt aardend en stimuleert de voeten enorm op een positieve manier!
  • Tuinieren, lekker met die klauwtjes door de grond woelen 😊 Maar ook creatief kleien met of zonder kinderen werkt aardend en stimuleert de rechter hersenhelft. Dit is je gevoelskant, de vrouwelijke energie. Wanneer je altijd veel in je hoofd zit, je altijd aan het denken bent en altijd alles graag wil kunnen beredeneren is dat een teken dat de mannelijke kant, de linker hersenhelft wat meer dominant is. Iedereen, man of vrouw, heeft mannelijke energie en vrouwelijke energie en die twee mogen mooi in balans zijn.
  • (Edel)stenen werken ook heel aardend! Denk aan zwarte toermalijn, rode jaspis, rookkwarts maar je kunt bv. ook in de natuur steentjes zoeken. Wanneer ik een rondje rondom Veere doe, zie ik wel eens dat mensen stenen op elkaar hebben gestapeld. Dat is altijd zo’n mooi zicht en ik kan me voorstellen dat je daar lekker zen van wordt! Maar ook het maken en verspreiden van Happy Stones is aardend en ik weet zeker dat degene die er een vindt heel even een glimlach op z’n gezicht tovert en je daarmee letterlijk een steentje bijdraagt aan een vriendelijkere wereld.
  • Groenten eten die uit de grond komen, zoals wortels, rode biet, pastinaak, knolselderij etc.
  • Grondoefeningen doen. Op de grond zitten, op de grond spelen, op de grond liggen, stretchen, yin- en restorative yoga.
  • Wandelen in het bos 😊

Heb jij nog leuke aanvullingen op dit artikel? Volg @defysiowellnesszeeland op Instagram en laat een reactie achter! Of zie ik je binnenkort in de praktijk?